Arbeidsmarkedet i Norge – dette ser bedrifter etter når de ansetter

For enhver som har skrevet en CV eller jobbsøknad, vil det være en kjent følelse å ikke vite hva som bør tas med, og hva som ikke bør tas med. Man er rett og slett ikke helt sikker på hva bedrifter ser etter når de ansetter, og søknadspapirene blir dermed midt på treet.

Etter å ha tatt et dypdykk i arbeidsmarkedet i Norge over mange år, er det visse ting vi har lært om hva som bør være med på en CV; hva som bør være med på en søknad; og hvordan man bør opptre på et jobbintervju. Samtidig har vi lært hva som ikke bør gjøres på en CV, søknad, eller jobbintervju.

Gitt hvor viktig det er å tilpasse hele søknadsprosessen til den enkelte bedrift, har vi skrevet noen veiledninger som kan hjelpe deg på vei, gjennom å vite hva bedrifter ser etter når de ansetter.

Hvordan vurderer bedrifter CVen din?

I disse dager holder rekrutteringsverdenen på å endre seg dramatisk. Automatiseringen tar over. Maskiner er nå i stand til å skanne gjennom CVen og vurdere dem for å rekrutterere i en mye raskere hastighet. Dette hjelper ansettelsesprosessen ettersom det gjør det raskere å finne en god match for en stilling.

Det betyr imidlertid ikke at bedrifter og rekrutterere ikke ser på en CV manuelt lenger. De må fortsatt kunne lese mellom linjene og legge merke til små nyanser for å avgjøre om kandidaten passer godt for bedriften.

En rekrutterer sin suksess avhenger videre av hvor godt de kan vurdere om en kandidat er egnet for jobben eller ikke på bare ti minutter. Det er derfor veldig viktig at CVen din er kortfattet og tydelig, slik at den raskt skiller seg ut fra andre søkere.

Men hva bør du tydeliggjøre i CVen din? Hva bør du ta med? Dette ser bedrifter etter når de ansetter:

  • Hva er dine ferdigheter? Hvilke arbeidsoppgaver klarer du å gjennomføre – med høy kvalitet?
  • Hva har vært dine prestasjoner så langt? Hvilke resultater har du vist i tidligere stillinger, som beviser at du kan bidra til å skape lignende eller bedre resultater hos den nye arbeidsgiveren?
  • Hva vet du om selskapet vårt? Har du tatt deg tid til å gjøre research rundt selskapet for å finne ut hva deres verdier, mål, og visjon er? Er du interessert nok i stillingen til at du søker rundt på nettet og lærer hva selskapet står for, og hvorvidt deres verdier samsvarer med dine egne?

Hvis du klarer å svare utfyllende – men samtidig kort og konkret – på disse spørsmålene, så stiller du deg selv i en god posisjon for å bli vurdert som en aktuell jobbkandidat.

Vanlige feil som rekrutterere oppdager når de ansetter nye kandidater

Minst like viktig som å vite hva bedrifter og rekrutterere ser etter når de ansetter, er det å vite hvilke feil de vanligvis oppdager, og som tar vekk fra inntrykket du gir dem. Noen vanlige feil som rekrutterere finner når de ansetter nye medarbeidere, er:

  • skrivefeil i CVen eller søknaden. Disse inkluderer dårlig spesielt dårlig grammatikk, tegnsetting, og til og med feil navn på ulike selskap fra tidligere stillinger.
  • mangel på viktig informasjon om tidligere jobber, deriblant sentrale arbeidsoppgaver og prestasjoner.
  • dårlige svar på intervjuspørsmål, noe som ofte skjer når man ikke har forberedt seg godt nok.

Dette ser altså bedrifter etter når de ansetter i arbeidsmarkedet i Norge. Som en siste anbefaling vil vi foreslå at du ser gjennom dokumentene dine og ser om du svarer på spørsmålene bedrifter vanligvis stiller seg når de leser gjennom dem (altså de tre under første overskrift). Etter det kan du så dobbeltsjekke om du har noen skrivefeil, eller mangel på viktig informasjon. Svært ofte kan det være denne siste sjekken som sikrer at du gir et godt førsteinntrykk for arbeidsgiver.