Hvordan skrive en unik CV?

En CV er vanligvis ditt aller første møte med en potensielt ny arbeidsgiver. Siden din CV er en av deres viktigste måter å vurdere om du er riktig kandidat, bør du gjøre alt i din makt for å gi et godt førsteinntrykk, og for å vise at ja, du er faktisk den rette personen for jobben. For å hjelpe deg med dette har vi skrevet ned noen av våre beste råd som svarer på spørsmålet, “Hvordan skrive en unik CV?”

1. Skriv kort og tydelig

Bruken av en kortfattet og tydelig skrivestil er en vesentlig del av en CV. En CV bør være godt strukturert og velskrevet for å vise frem dine ferdigheter og evner på en god måte. Den må også være fri for grammatiske feil og skrivefeil, da disse kan føre til at en arbeidsgiver får et dårlig inntrykk av deg og din evne til å kommunisere på en klar og profesjonell måte. En tommelfingerregel du kan bruke når du ser gjennom CVen er å spørre deg selv, “Hvis noen skulle ha brukt 6 timer på å se etter skrivefeil i CVen min, hvordan kan jeg sikre at de ikke skal finne en eneste en?”

2. Ikke gjenta deg selv

I en CV er det viktig å gi så mange detaljer som mulig om din erfaring og ferdigheter. Samtidig bør du sørge for at du ikke bare gjentar deg selv, da dette bryter flyten og får CVen til å virke kjedelig, ukreativ, og kanskje til og med prippen. Når du har skrevet CVen, se gjennom innholdet for å dobbeltsjekke at du ikke formulerer deg på akkurat samme måte for visse uttrykk og setninger; streb etter en variert måte å presentere deg på.

3. Hold CVen på maksimalt én til to sider

En lang og detaljert CV kan være overveldende å lese, og kan gjøre det vanskelig for arbeidsgiver å skape seg et tydelig førsteinntrykk av kandidaten. Et godt mål er derfor å gjøre CVen kortfattet og konkret, med en klar og presis oppsummering av dine mest fremtredende kvaliteter og evner. En velskrevet CV vil inneholde all nødvendig informasjon som kontaktinformasjon, utdanning, arbeidserfaring, ferdigheter og prestasjoner – uten at disse trenger å være altfor utfyllende.

4. Unngå å bruke negative ord eller fraser i CVen

Noe av det første en potensiell arbeidsgiver vil legge merke til i CV-en din er bruken av negative ord eller fraser. Språket du bruker i CV-en din skal være positivt og styrkende, slik at du skiller deg ut fra mengden. Du skal vise selvsikkerhet og pågangsmot, samtidig som at du uttrykker disse kvalitetene på en ydmyk måte.

5. Ta med alle detaljer som kan være relevante i din CV

Ettersom at du tilegner deg mer erfaring over årene, oppdater CV-en din og sørg for at den er relevant for jobben du søker på. Du bør inkludere alle dine ferdigheter, prestasjoner og kvalifikasjoner – spesielt de mest nylige som du har tilegnet deg, og som er relevant for stillingen. På linje med de forrige tipsene bør du ta med alt som faktisk viser at du er kvalifisert for denne jobben, og fjerne det meste som ikke viser det.

Å skrive en unik CV er naturligvis ikke en enkel jobb. Det krever både tid og innsats – ofte mange timer med slit og frustrasjon – men det vil være verdt det til slutt. CVen er et av de viktigste dokumentene du noen ganger kommer til å arbeide med, da det vil være en av de kritiske faktorene som påvirker hvorvidt du får jobben eller ikke. Få ferdigheter er like viktige som å skrive en god CV.