Jobbsøknad – slik skriver du en som skiller seg ut

Din jobbsøknad, sammen med din CV, er et av de dokumentene du noen gang vil skrive som vil ha størst påvirkning på din karriere og ditt yrkesliv. Som ditt første møte med arbeidsgiver skal jobbsøknaden vekke deres interesse for deg som person, og for hva du kan bidra med til selskapet.

Selv om du kanskje er klar over hvor viktig det er å skrive en god jobbsøknad, kan det hende at du ikke vet hvordan du skal gjøre det. Da hjelper det å få en god forståelse av hvordan skrive jobbsøknad og hva du skal inkludere i søknaden; like viktig er det, derimot, å lære hvordan du skal formulere deg selv.

For at du skal bli tryggere på din søknadsprosess, og øke dine sjanser for å få drømmejobben, skal vi nå dele noen av de beste rådene vi har for å skrive en jobbsøknad som skiller seg ut. Vi begynner med å se på hva en god jobbsøknad bør bestå av, før vi gir noen retningslinjer for å skrive den.

Hva en god jobbsøknad bør bestå av

Det første du bør gjøre før du begynner å skrive søknadsbrevet, er å notere deg hvilken informasjon du skal inkludere – altså, hva en jobbsøknad bør bestå av. Hvis du klarer å få med alle de mest relevante detaljene som arbeidsgiver faktisk er interessert i å få vite om, så har du allerede utrettet mye.

Vi har oppdaget at en god jobbsøknad hovedsakelig inkluderer fire deler:

  • Motivasjon: Helt i starten av søknaden er det perfekte stedet å forklare din motivasjon for å søke på stillingen. Hvorfor ønsker du å få akkurat denne jobben, i akkurat dette selskapet? Har du en spesielt stor interesse for feltet? Ønsker du å ta det neste steget i karrieren? Kanskje kjenner du deg igjen i verdiene til selskapet, og vil være med på å oppfylle deres visjon?
  • Utdanning: Har du utdanning innen feltet du søker jobb for? Hva har du lært i løpet av utdanningen din, som gjør at du kan utføre arbeidsoppgavene i stillingen på en god måte? Hvilke karakterer og prestasjoner har du oppnådd i løpet av studietiden din?
  • Arbeidserfaring: Hvilken erfaring er mest relevant for stillingen? Har du kanskje jobbet i en tilsvarende stilling tidligere, og kan kapitalisere på dette for å backe opp søknaden din? Hvis ikke, hvilken erfaring har du, som har gjort deg spesielt klar for arbeidsoppgavene i akkurat denne jobben? Avhengig av hva du stiller sterkest med, bør du fokusere mest på enten utdanning eller arbeidserfaring.
  • Personlige egenskaper: Hvordan vil dine kolleger og ledere beskrive deg som person? Hvordan vil du selv beskrive deg? Hvilke personlige egenskaper og kvaliteter har du, som gjør at du kan utføre jobben på eksepsjonelt vis? For offshore-jobber har du kanskje et høyt fokus på HMS; for sosialjobber er du kanskje svært glad i mennesker; og for konsulentjobber har du kanskje sterke analytiske evner?

Hvis du får med disse fire punktene, så har du en god start for jobbsøknaden din. Men du bør også finkjemme teksten litt rundt hvordan du formulerer ting og presenterer deg selv – noe vi skal se videre på nå.

Retningslinjer for å skrive en jobbsøknad som skiller seg ut

Når du vet hva du skal si i søknaden, er det på tide å tenke litt mer på hvordan du skal si det. Før du starter på søknaden kan det være greit å vite hvordan skrive CV. For å skrive en jobbsøknad som skiller seg ut, har vi tre retningslinjer som kan løfte søknaden til et nytt nivå:

  1. Gjør det personlig: Vis at du har gjort research og vet hva selskapet gjør, eller i det at du vet noe om dem. Nevn hvordan du tror selskapet deres kan passe for dine preferanser, og del relevant erfaring. Det er lett å se hvem som ikke har gjort research, og som bare sender ut generiske søknader. En arbeidsgiver vil sette pris på at du har skreddersydd søknaden til akkurat deres selskap.
  2. Vær spesifikk: Tenk på hvilke ferdigheter eller egenskaper som er sentrale i denne rollen, og fokuser på disse, i motsetning til bare å gi generisk informasjon om deg selv som person. Ikke bare snakk om hva du kan tilby – vis dem det, med konkrete eksempler!
  3. Hold det kort: Husk at søknaden bare er ment for å gi arbeidsgiver et førsteinntrykk av deg, og en sans for hvem du er og hva du kan bidra med til selskapet. Du trenger ikke å bruke altfor mange ord på å beskrive fritidsinteressene dine, eller andre ting som ikke er høyst relevante for stillingen.

Å skrive en jobbsøknad som gjør at du skiller deg ut består altså, ifølge vår oppfatning, av å vite hva du skal si og hvordan du skal si det. Når du har med den riktige informasjonen, og kommuniserer den på en tydelig og skarp måte, er det trygt å si at du vil stikke deg ut blant de fleste søknadsbrev.